Често задавани въпроси (FAQ)

Какво е KN95?

 

Избухването на пандемията с COVID-19 донесе със себе си освен заплаха за здравато така и свръхпренатоварване/бомбардиране от информация и предложения как да се предпазим от вируса. Ние в JustBreathe се опитваме да предоставим решение/отговор на тези два проблема.

Освен задължителното социална дистанциране и поддържане на безупречна хигиена, носенето на предпазни маски е друг основен компонент в борбата със заразата, доказателство за което можем да намерим в подхода на Китай за задължително носене на предпазни маски в публичното пространство. На пазара, обаче, се предлага голяма разновидност от маски, които предлагат различна защита, а информацията представена от продавачите не винаги е акуратно. В серия от постове/ ще се опитаме да доставим максимално подробности за маските, които предлагаме, за да направите своя информиран избор дали нашето предложение е това което изисквате, за да се погрижите за Вашето здраве.

Маските, които ни предоставят нашите партньори от Китай са „сертифицирани KN95 за многократна употреба“. Това понятие не носи със себе си очевидна яснота. За това, ще се опитаме да разясним какво значение носи всяка една от тези думи. А именно: „Какви защитни предимства носи KN95 и по какво се различава от други типове маски като например FFP1,FFP2,N99?”, „ Какво значение носи сертификата на маската и как да разберем дали тя има такъв изобщо?“, „Колко често можете да използвате маските KN95?”   

 

Здравните организации наричат маски, като KN95 - респиратори. Различавайки ги от обикновени хирургически маски, които осигуряват преграда само от вътре на вън за човека носещ ги, докато респираторите защитават от навлизане на фини частици в дробовете при дишане. 

Направена от специален материал полипропилен,  филтриращ 95% ( от където и името KN95) от всички частици съдържащи се във въздуха и 99% от частиците ,които са над 0,3 микрона.  Маската има 5 филтриращ механизъм, карайки фините частици при вдишване да се сблъскват едни с други и да попадат в мрежата от фибри, от която e създадена тя. Препоръчана е от Центъра за борба със заразите за медицински работинци, които са в контакт с пациенте заразени или потенциално заразени с COVID-19. Както и като предпазно средство срещу вируса на туберколоза, SARS и други.

За сравнение, европейският еквивалент на KN95 респиратори са FFP (filtering face piece), които се разделят на 3 нива. FFP1 предлага защита от мин. 80%, FFP2 защита от мин. 94% и FFP3 защита от мин. 99%. Може да наметерите маски с по-голяма защита от KN95 в лицето на KN99 и KN100.

 

 

 

 

Има ли сертификат?

 

Всяка маска(респиратор) KN95 ,която предлагаме е преминала през клинични тествания и има одобрение за качество и ползване гарантирано от Европейския съюз (СЕ сертификат). Ще намерите СЕ обозначението както на кутията, така и на всяка една маска поотделно, придружено със сертификационен номер издаден от Европейския съюз. Потърсете този номер на маската си 20ITCO0302313.

(клип в ютюб; https://www.youtube.com/watch?v=L3_DoxD7xqQ&feature=share&fbclid=IwAR3NgXyzR4im9uBXoULp_txcvE6oQHl7Xo70_5DRh0eCmJplFTfmBpsvwbw )

Как да използваме правилно и колко често можем да използваме KN95?

Поставяне:

Сложете маската в ръката си и поставете долния и край под брадичката. След това поставете двете лента зад ушите. Използвайки показалеца и средния пръст на двете си ръце, притиснете маската към лицето си като започнете от носа и се придвижвате надолу по краищата на маската. Проверете дали през маската излиза въздух като поставите внимателно двете си ръце върху маската и издишате. Ако усещате излизане на въздух повторете първите стъпките.

 

Сваляне:

Първо издърпайте двете ленти над ушите си. Не докосвайте предната и вътрешната част на маската. Препоръчително е да съхранявате маската в чист найлонов плик, след като я проветрите. Можете да използвате маската до 8 часа.

СЗО препоръчва да имате 2 маски, за да ги използвате през ден.

 

https://www.youtube.com/watch?v=L3_DoxD7xqQ&feature=share&fbclid=IwAR3a1kGjYJ7OXDsjoM3okt_3IGm-SgNPBHmfYd0ZHI8Tgos7A7RbPeT2il0

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас